26 August 2010

batal ke tak batal? batal ke tak batal?

omel kan lens tu? suke2~

Mesti ramai yang gemar pakai lens dari spek aite? Aku? Nak masukkan lens tu dalam biji mata pon tak lepas2. Alih2 mata yang dok berair tak henti2. buang masa je dok berkedip2 depan cermin. Ye aku masih mentah dalam kaedah mencucuk biji mata dengan kanta ni. sampaikan amoi dan nyonya kedai pon naek fedup ajo aku. wahaha~ so my lens skunk hanya sekadar perhiasan kat meja makeup. tapi paling best aku ada casing lens yang sangat OMEL!!
nak nunton? jum!! zoom in~~~~~
amacam? mahu jugak macam ni? pm mukabuku aku ya :p

untuk bulan puasa ni tetibe soklan menerpa ke ruang kepala(ewah bahasa berbunga2) batal ke tak puasa bila pakai contact lens time puasa? so mula la jemari laju mencari jawapan untuk soklan tu. sebab bila tnye pada parent pon diorg tak pasti. jawapan yg kuar dari mulut ibu dan abah "haaa~jgn gatai beli lens lagi. tak elok pakai lens. nnt buta. bahaya!" (kalo pakai lens boleh buta, makne nye ramai la org akan jd buta nanti. ye ke? bole caya ke?)

Question:
apakah hukum memakai contact lens(warna dan tak berwarna) ketika berpuasa?

Answer:
Tidak ada hal. Asal setiap sesuatu adalah harus, kecuali ada nas yg melarangnya. Puasa batal jika dengan sengaja memasukkan ke dalam badan sesuatu untuk tujuan makan, minum dan hubungan seksual. Adapun contact lens, ia bukan makanan dan minuman. Ini fatwa umum Syaikhul Islam Ibn Taymiyah dalam fiqh Sunnah jilid 3. Laman QnA Islam yg membolehkan memakai contact lens ialah Syaikh Salleh al-Munajjid (no 65963) dan IOL (fatwa Dr Muzzamil Siddiqiey)

Pemakaian contact lens berwarna hanya dibolehkan utk isteri memakai terhadap suaminya sahaja atau sebab-sebab perubatan (silau). Jika tanpa sebab, ia haram jika bermaksud menipu orang lain atau bermegah. Maksud menipu ialah mata asalnya berwarna hitam, tapi dihari peminangan dia memakai contact lens berwarna utk mengabui rombongan yg meminang. Ini tidak boleh. (Fatwa Syaikh Munajjid). Bermegah dan berlebihan di tegah oleh ayat 6: 141 (sesungguhnya Allah tidak menyukai orang yg berlebih-lebihan). Maksudnya contact lens biasa sudah memadai.
sekian 



*si dia selalu tak tanggalkan lens bila tidur. berhari2 pulak tu. risau mata diew sakit.  :'(

16 org conteng di jamban:

nurulfaridah said...

comelnye case 2..brape ea u jual ? :)

Amirrah Zawani said...

comelnya..
katak tetap mjadi pilihan eyh..
hehe...

zyra said...

dl penah gak pakai lens nih mase study dulu2.. pehtu sbb lmbt nk pakai, lmbt laa bersiap.. maka lmbt laa jwbnye masuk kelas...

skang xpakai lens dh.. malas...

adik... no kamu yg mane satu nih? akak message trus laa senang...

echah mashuri said...

waa.comel2..tp syg xpakai lens..eheheheh

nn said...

eii. bahayanya yang sampai tak bukak lense berhari-hari tu. jangan. nanti mata sakit kena operate. macam my friend. huhu

Saya Adalah 'Cik Putput' said...

nurulfaridah : ipool tu rm70 sbb diew akan automatik cuci ur lens..
yg travel kit tuh rm15..
for more info klik http://www.facebook.com/pages/Willynillyshop/250597186677

Saya Adalah 'Cik Putput' said...

mirrah: opcos babe..frogi omel sangat :)

Saya Adalah 'Cik Putput' said...

kak zyra: no put yg 0175511*** tu..maner pernah ubah dr dulu.. :)

Saya Adalah 'Cik Putput' said...

echah: samer la kite..put beli je tp pakai tak..huhu~

Saya Adalah 'Cik Putput' said...

nn: si dia degil..nak buat mcm maner..hurm~

GURU BESAR LYD a.k.a MAKCIK LYD said...

putput...bak mai 1 casing...adiah ari konvo..hahahah

Tomato Gurl's Life said...

comelnya case tue..berapa ni yunk??

Saya Adalah 'Cik Putput' said...

lyd: eh2..nk dekat convo tu bukan bufday aku ke? hahahaha~

Saya Adalah 'Cik Putput' said...

tomato: tgk kat sini je babe :)

http://www.facebook.com/pages/Willynillyshop/250597186677

Ct SoLeHa said...

cuci lens sndr..biar betui..
skrg malas nak pakai lens..tp untuk raya dah tempah satu..hehe

Saya Adalah 'Cik Putput' said...

ct soleha:

IPOOL® is able to control clean contact lens,because it is using the Ag+(Nano Silver)material. It cleans by powerful electro motor’s vibration.When you clean the contact lens, you can to set in Frogi on the iPOOL® afterwashing the lens, you can separate only the Frogi from the iPOOL® and you can go out. So it is very convenient.

HOW TO USE
Push the power button
Lens cleaning time is 2~3 minutes
AAA size battery : 1PC

Set constitution:
1 iPOOL® (Auto Lens Washer)
1 Frogi® (Ag+ Lenses case)
1 Normal type Ag+ lenses case

Related Posts with Thumbnails