06 January 2011

opah kata saya dapat rezeki rendah

Mau nye tak meraung kalau semua yang kita mahukan dan inginkan tak tercapai. dah dekat setahun gak kempunan nak memiliki semua tuh. tapi betol kata orang, jangan putus asa selagi masih hidup. dan hasilnya memang benar opah kata rezeki aku rendah.

1. sarjana muda pengurusan taman dan ameniti (kepujian)

Aku siap malas nk bukak lagi website ni untuk semakan kemasukkan ke UiTM. tapi ibu paksa gak. ibu cakap, kalau tak dapat pon tak pe, tapi semak je la saje2 menengok. hoho dan memang siyes aku terpersona,terezora,terinspira tengok yang aku layak masuk ke UiTM. betolkan opah aku cakap aku nih rezeki rendah.

2. tawaran kerja under ktmb

nih memang aku rajin meng'apply'. dari intebiu terbuka sampai la intebiu tertutup aku dok join. sampai kan muka aku pon diorg dah dok kenal (jgn perasan ko artis eh cikputput). tapi dok kecewa gak bila lambat sangat tau keputusan. ingat kan takda harapan, yela aku ni kan stock muke tukang mop ja. maner ley lawan stock muke hana tajima. tengah dok sayu tepi sudut dinding rumah mengenangkan nasib belom dipinang orang bekerja, tetibe abg posmen dok pinpin depan rumah. aku dapat surat, tarikh surat 10 dec 2010 tapi dapat kat aku 26 dec 2010 awat la lambat benor sampai? owh baru aku ingat aku dok kat bikini bottom rupenye, jadi aku berjaya dapat tawaran kerja sebagai tukang kibar bendera. hoh, percaya dop? okeh aku bohong, nak tau aku kerja sebagai ape? rajin2 la guna perkhidmatan KTMB. yang pasti aku kerja di stesen ktm ipoh. dekat ngan parent aku, dapat jimat wang disitu. boley menabung tok wedding nanti. ewah~lagi sekali nak tulis, betolkan opah aku cakap aku nih rezeki rendah.

3. relationship with abdullah aliff ibrahim <3

 aku tak tahu tapi opah aku yang menyenaraikan yang ini pon termasuk dalam rezeki rendah aku. owh owh mama, saya mahu kawen, kawen dengan sapa, dengan anak pacik Ibrahim. ngeee~ sekali lagi mau tulis, betolkan opah aku cakap aku nih rezeki rendah.

tapi orang cakap, kalau tamak selalu rugi. jadi aku hanya pilih rezeki no 2 dan 3 sahaja. cakap pasal rezeki no 2 tuh, la ni aku dok sibuk packing barang2 untuk pergi kursus for 2 years  weeks. dan rezeki no 1 aku terpaksa tolak dulu deh, lagi pon bukan jurusan yang aku minat, takot tak tertanggung beban nye nanti, maklum la lepasan IPTS ngan IPTA maner same. study tuh InsyaAllah memang aku akan sambung, tapi mybe after nikah nanti kot. opsss~

29 org conteng di jamban:

Umie Nadhirah said...

AFta nikah study..hahahaha..best giler bunyinya ;D

☺[ai][sUmi]☺Chan said...

waaa~ dapat continue studyy~ org pun dpt tpi tangguh jugak.. byk benda nk fikir.. tambah2 skrg dah amik kereta pe sume.. byk nk bayar nihh pening~

k e l u a r g a k a m i said...

tahniah tahniah ;)

Miza Yusof said...

tahniah cik put put. rezekir murah dan melimpah ruah :)

*cik put put lepasan ipts ke ? sorry tanya :)

Saya Adalah 'Cik Putput' said...

umie: tuh la..en.kekasih pon dah setuju mau study after nikah..gilir2 la kami study nnt.. :)

Saya Adalah 'Cik Putput' said...

sue: betol2..bnyk gile gune duit..skunk rm50 dah mcm seringgit je..cepat beno habis..

Saya Adalah 'Cik Putput' said...

keluargakami: thanx ya :)

Saya Adalah 'Cik Putput' said...

miza yusof: thanx dear..harap2 selalu la rezeki murah..yup2..sy lepasan IPTS je..dekat mantin, n9..

http://syazaza.blogspot.com/ said...

tumpangggggggggg tanye... saya pn dpt kos ni... tapi, kos ni buat apa sebenarnye,.. xphm lew..

Miza Yusof said...

samalah kita cik put put. miza pun lepasan IPTS jugak risau ni takut tak tempat kat IPTA :( Semangat nak belajar tu masih ada.

Saya Adalah 'Cik Putput' said...

syazaza: taman dan ameniti? hurm not sure la dear..but diew adew kaitan ngan landscape and kemudahan2 dipersekitaran tu..

p/s:tlg betol sy ye kalo ada yg salah

Saya Adalah 'Cik Putput' said...

miza yusof: siyes sgt2 put ckp yg IPTS sgt susah tok masuk IPTA..need strong pointer..and the reality is IPTA masih lagi tgk result SPM kita even kita dah lepasan diploma..bagi yg bnyk pengalaman kerja pon belom tentu senang dpt masuk..NEED CABLE gak kalo mau masuk IPTA nih..tp pape pon jgn putus asa untuk cont study..InsyaAllah rezeki tu ada dimana2 yang penting berusaha..

p/s: put ingat nnt nak cont study kat IPTS je sbb jimat mase, degree for only 1 year..kalo masuk IPTA dah 3years..membazir sungguh..

areripe said...

tahniah ada pencapaian yang cikpuput kecapi.
setiap usaha mesti membuahkan hasil!

Saya Adalah 'Cik Putput' said...

areripe: maceh ye :)

QaRaMi HasHim said...

baik cik put amik degree kt IPTA jer..
mungkin lebih bagus dn menjimatkan wang..
sekadar cadangan sbb bukan snang nak dpt IPTA even UiTM..
:)

syazaza said...

ntah la.. xtau la betul ke x? tgk surat kt atas tu cik pn dpt tawaran yg sama kan?? sy cuma akan masuk isnin sbb uitm kate xyah Orentasi.. hahaha

Saya Adalah 'Cik Putput' said...

qarami: mungkin bagus jugak ambil di IPTA..mmg jimat tapi masih perlu bayar wang PTPTN kn?
lgpon rasa nya subjek degree di IPTA lagi bnyk dari IPTS kerana perlu lg ambil bahasa asing, agama dan lain2 yang akan beratkan student..kalo IPTS diew lebey direct pada course yg diambil saja..just my opinion :)

kalo IPTS mungkin fees diew mahal tp sgt menjimatkan masa..skunk nih perkerjaan bukan senang nak dapat..bnyk graduan yg menganggur..

Saya Adalah 'Cik Putput' said...

syazaza: wah so skunk ni kat UiTM la ye? gud luck ye..semoga dpt jd best student.. :)

a little less conversation said...

ameniti tu menatang pe?

ermm..da lama tul x naik ketapi utk perjalanan jauh ni..nk ambil blk la feel balik umh dr kg parit buntar ke kl..

bila hati berbicara said...
This comment has been removed by a blog administrator.
teha said...

so sambung belajar ke kerja?hehe

Saya Adalah 'Cik Putput' said...

a little less conversation: meh la beli tiket balik raya :)

Saya Adalah 'Cik Putput' said...

teha: keje je yunk..pas nikah nnt kalo de rezeki smbung la study..InsyaAllah.. :)

azuha rahimi said...

sem3 park and amenity management disini..ngeh3..btw,gud luck in your life......

-atiQah- said...

wahhh..seronoknya! rezeki dtg bertimpa2..pastu nak g belajar ke nak keje? yg last tu, tahniah! :)

Saya Adalah 'Cik Putput' said...

azuha: wah congrats..park+amenity 2 mcm maner?

Saya Adalah 'Cik Putput' said...

atiqah: thanx dear..skunk nh still keje..belom lg pk nak smbung study..

eikynsilent said...

cik put , kalo sambung kos nie , peluang keje luas tak ek ??
nak tau jawapan secepat yg mungkin .
kalo ade pluang keje , keje ape ??

eikynsilent said...

kalo ade fb add saya http://www.facebook.com/hashikin.fuhairah :)

Related Posts with Thumbnails